Ethän tue pentutehtailua!

21.10.2022

kuva: Elina Koivisto

Eri lähteistä on tullut taas paljon rekisteröimättömien “rotu”kissojen myynti-ilmoituksia myös meidän roduissamme, ja siksi koemme tärkeäksi tiedottaa, että abessinialaisella ja somalilla (kuten muillakin rotukissoilla) on aina rekisterikirja.

Rekisterikirja ei ole olemassa siksi, että pääsee käymään näyttelyissä. Rekisterikirja on todiste siitä, että kissa on se, mitä sanotaan. Aivan kuten autolla on rekisteri. Rekisterikirjaa ei ole mahdollisuutta saada enää jälkikäteen.

Rekisterikirjan hinta on 30 euroa - hinta ei siis mikään syy jättää kissaa rekisteröimättä. Rekisterikirja takaa sen, että:

 • Kissan vanhemmat on terveystestattu luotettavasti ja rodun mukaan.
 • Kissan emoa ei pennuteta liian tiheästi.
 • Vanhemmat eivät ole liian läheistä sukua keskenään (kuten äiti-poika).
 • Kissan kasvattajan toiminnan eettisyyttä seurataan.
 • Kissa hoidetaan ja rokotetaan määräysten mukaan.

Kun pentuja kaupitellaan "rotukissoina" ilman rekisterikirjaa, on kyseessä pentutehtailu. Toisin sanottuna kasvattaja ei saisi kasvateilleen rekisterikirjoja, koska toiminta on eettisesti väärin, eli:

 • Kissan vanhempina voi olla kuka vain (esim. äiti-poika-yhdistelmä).
 • Kissan vanhempia ei ole terveystestattu.
 • Vanhemmat voivat tehdä pentuja monet vuodessa (emo esimerkiksi pennut heti edellisten lähdettyä, pahimmillaan 4 pentuetta vuodessa!).
 • Kissojen hoito laiminlyödään, vaikka muuta annetaan olettaa
 • Ylipäätään varoitusmerkki siitä, että kasvattaja haluaa pimittää sinulta jonkin kissan hyvinvoinnille erittäin oleellisen asian!

Pentujen kaupustelijat ovat oppineet mainostamaan, että “(siru) rekisteröidään Kissalittoon”, mikä ei tarkoita muuta kuin että sirunumero ilmoitetaan Kissaliiton ylläpitämään rekisteriin, sinne mihin maatiaiskissat ja kotikissat myös ilmoitetaan.

 • Rekisteröidyn kissan mukana saat _aina_ rekisterikirjan ja löydät kasvattajan myös liittojen alaisista kasvattajalistauksista!

Jos et jostain syystä ole halukas ostamaan rekisteröityä rotukissaa, parempi vaihtoehto kuin tukea pimeitä bisneksiä on ostaa eläinsuojeluyhdistykseltä kotikissa. Jos haluat rotukissan, osta rotukissa, eli sellainen, jolla on rekisterikirja (Fifé, CFA, TICA yms). Älä missään nimessä osta kissaa, jolla ei ole rekisterikirjaa ja jota myydään rotukissana. Älä haksahda piraattiversioihin ja pentutehtailun tukemiseen!

Vastuu pentutehtailijoiden toiminnan jatkumisesta on meillä, ihmisillä; Jos pentutehtaiden kasvatteja ei ostettaisi, ei pentutehtaita olisi, koska pennuista ei saisi rahaa. Ethän siis pelasta pentutehtailun tulosta, jotta kissan hyvinvointi voittaisi vielä joku kaunis päivä ja pentutehtailijoiden määrä vähenisi!

Ihmeellistä on, että nämä rotuväärennökset menevät edelleen kaupaksi. Kukaan ei ostaisi 60 000 eurolla Mersua näkemättä auton rekisterikirjoja ja todettuaan näin että kyseessä on nimenomaan uusi ja ajamaton Mercedes, eikä loppuun ajettu, ruosteinen kopio. Saman kuuluisi olla rotukissan kanssa; jos maksat 1000e kissasta, tulisi sinun ehdottomasti olla varma siitä, että kissa on oikeasti rotukissa ja että kalliin kissan taustat ovat kunnossa - tämän voit todeta vain ja ainoastaan rekisterikirjalla.

(julkaistu alunperin Somakiss ry:n sosiaalisessa mediassa 21.7.2022)
© Somakiss ry