Tervetuloa tutustumaan abessinialaiseen ja somaliin!

Abessinialainen ja somali ovat luonteeltaan samankaltaisia - älykkäitä, leikkisiä, aktiivisia ja uteliaita. Molemmat ovat keskikokoisia, elegantteja ja ryhdiltään ylväitä. Vartalon muodot ja värit ovat niin ikään samanlaiset, mutta rodut eroavat turkin pituudessa: abessinialaisen turkki on lyhyt ja vartalonmyötäinen, kun taas somalin turkki on puolipitkäkarvainen ja häntä puuhkamainen. Rotujen kiistaton tunnusmerkki on turkin tickingkuviointi; jokaisessa yksittäisessä karvassa on monta raitaa. Abessinialaisen lyhyessä turkissa tickingraitoja on kaksi tai kolme, mutta somalin pitkästä karvasta niitä voi löytyä jopa kymmenen.

Abessinialainen on yksi vanhimmista kissaroduista. Rodun ylväs ja villi ulkomuoto on inspiroinut monia tarinoita, mutta kirjoitettu historia alkaa 1800-luvun loppupuolelta. Pitkäkarvageeni ilmaantui perimään toisen maailmansodan jälkeen roturisteytyksissä, joita tarvittiin elvyttämään huvennutta kantaa. Abessinialaispentueisiin syntyi silloin tällöin pitkäkarvaisia pentuja, joista muutama kasvattaja innostui. Rodut erosivat toisistaan 70-luvun ja 80-luvun taitteessa, kun somalikissojen virallinen rekisteröinti alkoi.

Tutustu tarkemmin rotuihin sekä niiden perinnöllisiin sairauksiin vasemman reunan linkkien kautta. Rekisteröintitilastoja vuosien varrelta löydät täältä.

Varoituksen sana; nämä rodut vievät mennessään!

  Kasvatuksen tavoiteohjelma:

Somakiss ry:n kasvatuksen tavoiteohjelma (KTO) abessinialaisille ja somaleille valmistui helmikuussa 2024. Tutustu tavoiteohjelmaan klikkaamalla tiedostoa:

  Abessinialaisten/somalien omistajien suusta:

"Missä muussa rodussa saat paitsi aktiivisen, innokkaan harrastuskissan, mutta myös sen mamman pusuttelevan sylikissan samassa paketissa maailman kauneimman ulkonäön kera?
  - kolmen somalikissan omistaja

"Abessinialainen on kaikkinensa täydellinen kissa."
  - kahden abessinialaisen omistaja

"Nämä rodut ovat täydellinen paketti rakkautta ja riemua, mitä muuta voisi toivoa?"
  - neljän somalikissan omistaja

"Molemmat rodut ovat todella kauniita, mutta haluan nostaa vielä tärkeämmäksi niiden luonteen. Aktiivisia, erittäin fiksuja, helliä ja hyvin sosiaalisia ihmisiään kohtaan."
  - abessinialaisen ja kolmen somalikissan omistaja

   Tutustu tarkemmin rotuihin: