Pennun valinta

Kasvattajan valinta


Uuden perheenjäsenen hankinta alkaa rodun valinnasta. Kun rotu on lyöty lukkoon, käynnistyy kasvattajan etsintä. Kasvattajiin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä. Kasvattajalta kuulet, millaisia pentueita hänellä on suunnitteilla ja koska pentuja on syntymässä ja varattavissa. Kasvattaja haluaa usein tutustua mahdolliseen pennunostajaan etukäteen, joten ei ole lainkaan tavatonta, että saat kutsun kasvattajan kotiin. Usein tutustuminen ja pennun ostajan haaveiden kartoitus alkaa sähköposti- tai puhelinkeskustelulla. Älä siis säikähdä kysymyksiä. Mitä enemmän sinulta kysytään, sen enemmän se usein osoittaa kasvattajan välittävän kissoistaan. Pennuille halutaan etsiä rakastavia ja pysyviä koteja!

Pennun valinta


Ostajana kannattaa esittää myös kasvattajalle mahdollisimman paljon kysymyksiä. Minkälaisia odotuksia sinulla on pennulle? Kannattaa selvittää esimerkiksi minkälaisia pentueen vanhemmat ovat luonteeltaan, minkälaisissa olosuhteissa pennut ovat kasvaneet ensimmäiset viikkonsa ja millä perusteella yhdistelmä on valittu. Pentueen vanhempien ja niiden mahdollisten aikaisempien jälkeläisten terveydestä on myös hyvä kysyä - ovatko kissat sairastelleet vai onko eläinlääkäriä tarvittu vain rokotuksiin ja jalostuskäyttöä varten tarvittaviin testeihin? Jos kaikki vaikuttaa aivan liian ruusuiselta ja mitään ei ole koskaan vialla, saattaa kasvattaja kaunistella totuutta.

Pennun varaus ja maksaminen


Kasvattajilla on erilaisia käytäntöjä varauksen suhteen. Jotkut saattavat ottaa pennusta varausmaksun, joka hyvitetään pennun ostohinnasta. Moni kasvattaja ei varaa pentua sitovasti ennen kuin on nähnyt ostajan. Toisaalta myös ostajan kannattaa yhtä lailla tutustua kasvattajaan ja pentuihin ennen ostopäätöksen varmistamista. Kannattaa varata pentu kasvattajalta jonka kanssa yhteistyö ja kommunikointi sujuu mutkattomasti. Yhteydenpito kasvattajan ja pennun ostajan välillä nimittäin jatkuu usein luovutuksen jälkeenkin ja kasvattajalta voi saada korvaamatonta apua, jos ongelmia ilmenee. 

Näyttely- ja lemmikkitasoisen abessinialaisten ja somalikissojen hintataso on noin 700 - 1000€. Kasvatuskissa saattaa olla hieman hintavampi. Varaudu maksamaan summa kerralla, sillä osamaksu ei ole itsestäänselvyys. Kasvattajasta riippuen tämäkin voi kuitenkin olla mahdollista. Hinnasta ja maksujärjestelyistä kannattaa sopia viimeistään silloin, kun sitova varaus tehdään. Abessinialaiset ja somalikissat ovat sen verran vakiintuneita rotuja, että selkeästi virheellisiä pentuja, joiden hintaa olisi selvästi alennettu tästä syystä, harvemmin syntyy. 

Luovutus


Kaikki Somakiss ry:n jäsenkasvattajat rekisteröivät pentunsa Suomen Kissaliittoon. Rekisteröidyllä rotukissalla on aina rekisterikirja. Jos pentu on maksettu kokonaisuudessaan luovutuksen hetkellä, kuuluu kasvattajan luovuttaa pennun rekisterikirja ostajalle heti pennun mukana. Kasvattajan on toimitettava omistajanvaihdosilmoitus (sininen A5-kokoinen lomake, joka uuden omistajan on allekirjoitettava luovutuksen yhteydessä) Kissaliittoon kuukauden sisällä, kun pentu on myyty ellei ostaja sitä erikseen kiellä tai jos uudella omistajalla on Kissaliiton Omakissa-tunnukset, niin niiden avulla siirrettävä kissa uuden omistajan tietoihin. Ostajalle lähetetään nykyisin omistajuuden siirron merkiksi vihreä paperi, josta omistajuus käy selville.

Kissaliiton sääntöjen mukaan pennut on luovutettava rekisteröityinä, terveinä ja hyväkuntoisina, vähintään yhteen kertaan perusrokotettuina (kissaflunssat ja kissarutto), tunnistusmerkittyinä, vähintään yhden kilon painoisina sekä aikaisintaan 14 viikon ikäisinä. Rokotuksista tulee olla eläinlääkärin tekemät merkinnät rekisterikirjan takasivulla tai erillisessä rokotustodistuksessa. Samoin jos pentu myydään eläinlääkärin tarkastamana, tulee tästä olla erillinen todistus. Pennut ovat myös mikrosirutettuja ennen luovutusta. Hyvä kasvattaja liittää mukaan kopiot vanhempien tai esivanhempien testituloksista perinnöllisten sairauksien sekä FeLV:n ja FIV:n osalta ja käy läpi suvun terveysasiat. 

 

Jäikö jokin vielä mietityttämään?
Ota herkästi yhteyttä pentuneuvojaamme Anneen!

Somakiss ry:n pentuneuvoja: Anne Kontula anne(at)somakiss.net